Cum aleg un cablu de retea bun?

Dintre toate elementele componente ale unei retele de calculatoare, un cablu de retea pare sa fie un element usor de ales si achizitionat. Deseori trecem cu vederea cateva aspecte si nu petrecem prea mult timp in a analiza si a compara produsele existente, astfel incat sa alegem un cablu de retea bun. Pana la urma, cu totii avem asa ceva acasa (daca avem si internet), acestea fiind destul de usor de instalat (aproape ca nici nu se poate vorbi de asa ceva) si la prima vedere, usor de ales.

Totusi, cablurile de retea au evoluat foarte multe de cand au aparut pe piata, si ar trebui sa tinem cont de cateva aspecte in alegerea noastra. Produsele existente la momentul actual au caracteristici variabile care pot avantaja anumite categorii de cumparatori. Nu sunt multe si nu sunt complicate, dar merita sa discutam cate ceva despre ele.

Categorii cabluri de retea

categorii cabluri de retea

  • Cat 5: cu o lungime maxima continua de 100metri, si o viteza de pana la 100Mb/s;(100Mhz)
  • Cat 5e: cu o lungime maxima continua de 100metri si o viteza de pana la 1Gb/s;(100Mhz)
  • Cat 6: cu o lungime continua de 100metri pentru 1Gb/s si 55metri pentru 10Gb/s. Deci, cablul suporta pana la 10Gb/s.(250Mhz)
  • Cat 6a: cu o lungime continua de 100metri pentru pana la 10Gb/s.(500Mhz)
  • Cat 6e: desi nu e un standard oficial, unii producatori ofera Cat 6e ca fiind mai bun decat Cat6. Si de multe ori este, fiind de obicei izolate o idee mai bine. La fel ca si Cat 6, suporta pana la 10Gb/s;

Toate categoriile de mai sus suporta Power Over Ethernet. Deci, cel mai rapid cablu din cele de mai sus este Cat6a, care datorite frecventei crescute (500 vs 250Mhz Cat6), poate sustine o viteza de 10Gb/s la o lungime mai mare. Frecventa crescuta a eliminat alien crosstalk-ul(AXT).

Tipuri de izolatii ale cablurilor de retea

Cablurile sunt ecranate cu diverse izolatii (si acronime pentru acestea) in scopul de a proteja cablul si semnalul transportat de interferente electrice si alti factori externi. Mai jos, vom discuta despre cele mai des intalnite izolatii si ce le diferentiaza. Tineti cont ca, atunci cand ne referim la fire izolate, ne referim la firul simplu, imbracat in cauciuc, precum si cabluri torsadate, si nu ne referim la firul complet neizolat.

  • F/UTP (FTP): Vine de la o folie (F) in jurul perechilor de cabluri neizolate(UTP – unshielded twisted pairs).
  • F/FTP: Inseamna ca acest cablu are o folie generala, ce inveleste toate perechile de cabluri, care sunt si ele la randul lor acoperite de cate o folie.
  • S/FTP: O izolatie de tip panglica/folie mai puternica, ce acopera toate perechile de cabluri. Fiecare pereche este la randul sau izolata cu ajutorul unei folii. Scopul foliei aditionale pentru fiecare pereche este de a elimina crosstalk-ul dintre acestea.
  • SF/UTP sau STP: perechile de cabluri din interior sunt izolate atat de o panglica/folie mai solida, cat si de o folie. Perechile de cabluri din interior nu sunt izolate.
  • U/FTP: un cablu care are inauntrul sau doar perechile de cabluri izolate.
  • U/UTP: Un cablu fara ecranare.

Trebuie sa stiti ca, in mod normal, conexiunile cu fir, ce folosesc un cablu de retea (cablu ethernet/LAN), sunt in general mai rapide si au o latenta mai mica versus o conexiune wireless. Desi in ultima perioada conexiunile wireless devin tot mai rapide, la fel fac si conexiunile cu fir.

Desi pentru utilizatorii de zi cu zi, diferenta dintre o conexiune cu fir si o conexiune fara fir este destul de mica, gamerii si utilizatorii mai avansati vor simti imediat diferenta de viteza, si vor opta pentru o conexiune cu fir, deoarece au nevoie de acel boost de viteza, care face diferenta. (de exemplu poate face diferenta daca folosim un NAS, o retea de transfer fisiere intre pc-uri, la jocuri etc)

E clar ca, atunci cand discutam de conexiunea la internet, de obicei abonamentul la providerul de internet este bottleneck-ul, adica el ne tine in jos viteza. Sau eventual routerul pe care il folosim. Pentru asta, trebuie sa alegem un router cat mai bun, despre asta insa vom discuta intr-un articol viitor. Dar, tinand cont ca in Romania avem conexiuni pentru persoane fizice chiar si de 1Gb/s, cred ca unele idei ne vor ajuta pe toti sa obtinem tot ce se poate din conexiunea noastra.

 

Cauta Cum aleg un cablu de retea bun? la reducere de Black Friday 2022.